zizek11_Eyal WarshavskySOPA ImagesLightRocket via Getty Images_israelBen-Gvir Eyal Warshavsky/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Ethiek op de klippen

LJUBLJANA – Ethische vooruitgang brengt een heilzame vorm van dogmatisme voort. Een normale, gezonde samenleving debatteert niet over de vraag of verkrachting en marteling aanvaardbaar zijn, omdat het publiek ʻdogmatischʼ aanvaardt dat ze onaanvaardbaar zijn. Evenzo vertoont een samenleving waarvan de leiders spreken over ʻlegitieme verkrachtingʼ – zoals een voormalig Republikeins Congreslid in de Verenigde Staten ooit deed – of over aanvaardbare marteling, duidelijke tekenen van ethisch verval, en kunnen voorheen onvoorstelbare daden snel mogelijk worden.

Denk aan het Rusland van vandaag. In een niet-geverifieerde video die deze maand begon te circuleren, wordt een voormalige huurling van de aan het Kremlin gelieerde Wagner Group ervan beschuldigd te zijn overgelopen om ʻtegen de Russen te vechten,ʼ waarna een onbekende aanvaller een voorhamer in de zijkant van het hoofd van de huurling slaat. Toen Yevgeny Prigozhin, de oprichter van de Wagner Group en een nauwe bondgenoot van Vladimir Poetin, werd gevraagd commentaar te geven op de video – gepost onder de kop ʻDe hamer van de wraakʼ – antwoordde hij: ʻEen hond krijgt de dood van een hond.ʼ Zoals velen hebben opgemerkt, is het gedrag van Rusland nu identiek aan dat van de Islamitische Staat.

Of denk aan de steeds nauwere bondgenoot van Rusland, Iran, waar jonge meisjes die zijn gearresteerd omdat ze hebben geprotesteerd tegen het regime naar verluidtworden uitgehuwelijkt aan gevangenisbewaarders en vervolgens verkracht, met als argument dat een minderjarige wettelijk niet kan worden geëxecuteerd als zij nog maagd is.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/asewmInnl