afriedman25_Teera Konakan Getty Images_ green investment Teera Konakan Getty Images

Hacking the Tragedy of the Commons

NEW YORK – Het woord van de week is, helaas, Omicron. Met alweer een nieuwe COVID-19-variant die de krantenkoppen domineert, is de wereldwijde aandacht voor klimaatproblemen na de COP26-conferentie van vorige maand snel aan het vervagen. De mensheid heeft immers de neiging zich te concentreren op de meest directe bedreiging.

Toch kan onze reactie op de pandemie een routekaart bieden voor de aanpak van de klimaatverandering. In beide crises is sprake van een klassieke tragedie van de commons (het gemeenschappelijke), die zich voordoet wanneer individuen persoonlijk gewin boven het welzijn van de samenleving stellen. Toch heeft de wereldwijde reactie op COVID-19 aangetoond dat een aantal onwaarschijnlijke partijen, met gevaar voor hun individuele belangen, de handen ineen kon slaan om de ontwikkeling, het testen en de distributie (althans in de rijke wereld) van succesvolle vaccins te versnellen. De klimaatcrisis vraagt om een soortgelijke aanpak. Om kapitaal in te zetten teneinde de opwarming van de aarde tegen te gaan, moeten ongewone partners uit de financiële wereld, de technologie, het activisme voor sociale rechtvaardigheid en daarbuiten op één lijn worden gebracht.

Kapitaal is, samen met overheid en religie, een van de drie grote hefbomen voor verandering in de geschiedenis geweest. Het heeft de macht om de koers van hele beschavingen te veranderen. Vele decennia lang hebben de kapitaalstromen een eenvoudige regel gevolgd die werd gedefinieerd door de Nobelprijswinnaar voor de economie Milton Friedman: het enige dat telt is het rendement voor de aandeelhouders. Maar de blijvende levensvatbaarheid van deze stelregel wordt in twijfel getrokken door ongekende bosbranden, steeds frequentere en steeds ernstigere overstromingen, steeds zichtbaarder sociale ongelijkheden, en andere zorgwekkende problemen.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/jWBrIbJnl