verhofstadt8_Anadolu Agency_Getty Images_putin erdogan Anadolu Agency/Getty Images

Het Turks fruit van Poetin

BRUSSEL – Pas op voor tsaren met cadeautjes. Dat is een goed advies voor de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, nu hij probeert zijn voordeel te doen met zijn toenadering tot de Russische president Poetin in zijn relaties met het Westen.

De bijeenkomst van Erdoğan met Poetin in St. Petersburg eerder deze maand was ogenschijnlijk bedoeld om de strijdbijl te begraven nadat Turkije vorig jaar een Russische straaljager had neergeschoten in de buurt van zijn grens met Syrië. Maar het Kremlin lijkt het bezoek als een kans te beschouwen om Erdoğan ervan te overtuigen zich “naar het Oosten te wenden” en zich bij Rusland, China en de landen van Centraal-Azië aan te sluiten in een soort broederschap van autocratieën. De vraag is of Erdoğan werkelijk van plan is dit aanbod te aanvaarden.

Erdoğan maakte er zeker een heel vertoon van met Poetin, en beloofde vriendschap en samenwerking. Door dat te doen stuurde hij een krachtige boodschap naar zijn westerse bondgenoten – die de arrestaties van duizenden vermeende opponenten, inclusief veel journalisten, na de mislukte militaire coup van vorige maand hadden veroordeeld: “Ik heb jullie niet nodig.” Poetin was daarentegen de eerste wereldleider die na de coup opriep tot steun aan de regering van Erdoğan, wat wellicht verklaart waarom Rusland de eerste bestemming van Erdoğan was nadat het stof was neergedaald.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/3NBmaLanl