Pakistan moet alle zeilen bijzetten in de strijd tegen polio

ISLAMABAD – Eerder deze maand werd de inentingscampagne tegen polio in Pakistan getroffen door de moord op nog eens twee vaccinatiemedewerkers en een politieman, die de teams begeleidde. De jongste moorden in Pakistan gingen vooraf aan de moorden op negen vaccinatiemedewerkers in Nigeria, en volgden op de moorden op nog eens negen Pakistaanse gezondheidszorgwerkers in december en de moorden op ontwikkelingsmedewerkers die betrokken waren bij volksgezondheidsprojecten op Nieuwjaarsdag. Het neerschieten van zulke moedige werkers is een ernstig probleem voor de volksgezondheidsautoriteiten in deze landen en voor hun collectieve ambitie om ieder kind te bereiken met levensreddende inentingen.

Voor Pakistan is de ironie dat het land juist succes had geboekt in de strijd tegen polio. Het aantal gevallen was gedaald van 197 in 2011 naar 58 in 2012. Ondanks de recente tegenslagen heeft Pakistan opnieuw vaccinatiemedewerkers aan het werk gezet in 28 districten, waar 12 miljoen kinderen moeten worden bereikt. De wijdverbreide publieke steun voor de inspanningen om polio uit te roeien wordt weerspiegeld in een parlementaire resolutie. De Ulema Raad, een groep invloedrijke geestelijken, heeft eveneens zijn steun uitgesproken.

Het meest recente rapport van de Onafhankelijke Raad van Toezicht van het Mondiale Initiatief voor de Uitroeiing van Polio, dat in november 2012 is uitgekomen, erkent de recente progressie in Pakistan – in scherp contrast met de sombere verwachtingen in het voorgaande rapport. Maar het is van cruciaal belang dat de komende verkiezingscampagne in het land de recente vooruitgang niet in gevaar brengt, vooral niet tijdens het huidige seizoen van relatief weinig besmettingen, dat de beste kans biedt om de verspreiding van de ziekte in de kiem te smoren. Alle politieke facties moeten het streven om de ziekte uit te bannen blijven steunen als het enige kans van slagen wil hebben.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/vkSAaGOnl