yergin3_Christopher FurlongGetty Images_oil refiner Christopher Furlong/Getty Images

De energiecrisis zal verergeren

WASHINGTON, DC – Is de huidige energiecrisis even ernstig als soortgelijke eerdere crises – met name de olieschokken van de jaren zeventig? Die vraag wordt overal ter wereld gesteld, nu consumenten worden getroffen door hoge prijzen, bedrijven zich zorgen maken over de energievoorziening, politieke leiders en centrale bankiers worstelen met de inflatie, en landen worden geconfronteerd met druk op hun betalingsbalans.

Ja, deze energiecrisis is even ernstig. In feite is de crisis van vandaag potentieel zelfs erger. In de jaren zeventig was alleen olie in het spel, terwijl deze crisis aardgas, steenkool en zelfs de nucleaire cyclus omvat. De huidige crisis wakkert niet alleen de inflatie aan, maar verandert een voorheen mondiale markt ook in een gefragmenteerde markt die kwetsbaarder is voor ontwrichtingen, waardoor de economische groei wordt afgeremd. Samen met de geopolitieke crisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne leidt deze crisis tot een verdere verdieping van de rivaliteit tussen de grootmachten in de wereld.

De huidige energiecrisis is niet begonnen met de Russische inval in Oekraïne, maar vorig jaar, toen de vraag naar energie sterk toenam nadat de wereld de COVID-19-pandemie te boven kwam. Toen kreeg China een tekort aan steenkool en schoten de prijzen omhoog. Vervolgens werd de wereldmarkt voor vloeibaar aardgas (LNG) krap, met prijzen die de pan uit rezen, en ook de olieprijzen stegen.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/87PtZRznl