Igor Bilic/Getty Images

Beëindig de handel in martelwerktuigen

BUENOS AIRES/BRUSSEL/ULAN BATOR – Schokriemen, knuppels met spijkers en onder stroom staande duimschroeven kunnen geen enkel ander doel dienen dan het toebrengen van pijn aan mensen. Maar ondanks het feit dat foltering in het internationaal recht verboden is, worden goederen als deze nog steeds geproduceerd en verkocht, en vinden ze hun weg naar kopers over de hele wereld.

Op dezelfde manier blijven, in een tijd dat steeds meer landen de doodstraf afschaffen, de producten die worden gebruikt om doodstraffen uit te voeren – zoals gifcocktails, elektrische stoelen, gaskamers en systemen voor het toedienen van dodelijke injecties – op de markt. Volgens Amnesty International wachten wereldwijd bijna 19.000 mensen op executie, ook al is de doodstraf als afschrikwekkend middel niet effectief gebleken en worden gerechtelijke dwalingen er onomkeerbaar door.

Als wij in de internationale gemeenschap serieus zijn over het stopzetten van martelingen en het afschaffen van de doodstraf, moeten we meer doen dan het uitspreken van verheven beloftes. Het is tijd voor concrete actie om het verkrijgen van de middelen voor executies en folteringen veel moeilijker te maken.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/ERqJFU1/nl;