stiglitz264_DNY59GettyImages_gearsUSmoney DNY59/Getty Images

Het einde van het neoliberalisme en de wedergeboorte van de geschiedenis

NEW YORK – Aan het einde van de Koude Oorlog schreef de politieke wetenschapper Francis Fukuyama een bejubeld essay getiteld “The End of History?” (“Het einde van de geschiedenis?”) De ineenstorting van het communisme, zo betoogde hij, zou het laatste obstakel uit de weg ruimen dat de wereld scheidde van haar lotsbestemming van liberale democratie en markteconomieën. Veel mensen waren het daarmee eens.

Vandaag de dag, nu we geconfronteerd worden met een terugtrekking uit de op regels gebaseerde, liberale wereldorde, met autocratische heersers en demagogen die landen besturen waar in totaal ruim de helft van de wereldbevolking woont, lijkt het idee van Fukuyama vreemd en naïef. Maar het heeft wel de neoliberale economische doctrine versterkt die de afgelopen veertig jaar heeft geprevaleerd.

De geloofwaardigheid van het vertrouwen van het neoliberalisme in de vrije markt als de meest zekere weg naar gedeelde welvaart is dezer dagen op sterven na dood. En dat is maar goed ook. Het gelijktijdige wegkwijnen van het vertrouwen in het neoliberalisme en de democratie is geen toeval of louter een samenloop van omstandigheden. Het neoliberalisme heeft de democratie veertig jaar lang ondermijnd.

https://prosyn.org/TSZYXTinl