borrell1_Michael Kappeler_picture alliance via Getty Images_nato eu soldiers Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Európa erejének érvényesítése

BRÜSSZEL – Napjaink geopolitikai megrázkódtatásai ráirányítják a figyelmet arra, hogy az Európai Uniónak sürgősen el kell döntenie, milyen irányban haladjon tovább egy olyan világban, amelyet egyre inkább a nyers hatalmi politika jellemez.

Ebben a világban olyan geostratégiai verseny zajlik, amely során egyes vezetők gátlástalanul alkalmaznak erőszakot, és vetik be fegyverként a gazdaságot és más eszközöket. Európaiként meg kell változtatnunk gondolkodásmódunkat ahhoz, hogy úgy kezeljük a világot, amilyen az valójában, nem pedig úgy, ahogy reményeinkben szerepel. Ha nem kívánunk vesztesként kikerülni az Egyesült Államok és Kína versengéséből, újra meg kell tanulnunk az erő nyelvén beszélni, és élvonalbeli geostratégiai szereplőként tekinteni magunkra.

Elsőre nehéznek tűnhet megbirkózni egy ilyen kihívással. Elvégre az EU éppen azért jött létre, hogy véget vessen a hatalmi politikának. Békét és a jogállamiságot teremtett annak révén, hogy a kemény hatalmat különválasztotta a gazdaságtól, a szabályalkotástól és a puha hatalomtól. Abból indultunk ki, hogy a multilateralizmus, a nyitottság és a kölcsönösség a legelőnyösebb nem csak kontinensünk, hanem az egész világ számára.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/UZNbi12hu