borrell1_Michael Kappeler_picture alliance via Getty Images_nato eu soldiers Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Inzetten op de kracht van Europa

BRUSSEL – De huidige geopolitieke onrust maakt duidelijk dat de Europese Unie dringend haar weg moet vinden in een wereld die steeds meer wordt gekenmerkt door ruwe machtspolitiek.

We leven in een wereld van geostrategische concurrentie, waar sommige leiders er niet voor terugdeinzen om geweld te gebruiken en waar economische en andere instrumenten als wapen worden ingezet. Als Europeanen moeten we onze denkpatronen aanpassen om het hoofd te bieden aan de wereld zoals die is, en niet zoals wij hoopten dat hij zou zijn. Als we niet als verliezer uit de concurrentiestrijd tussen de VS en China willen komen, moeten we de taal van de macht opnieuw leren en onszelf als een geostrategische speler van wereldklasse zien.

Deze uitdaging kan op het eerste gezicht moeilijk lijken; de EU werd immers opgericht om een einde te maken aan machtspolitiek. Door de harde macht te scheiden van de economie, de regelgeving en de zachte macht heeft de EU vrede gebracht en de rechtsstaat opgebouwd. We zagen een model op basis van multilateralisme, openheid en wederkerigheid als de beste oplossing voor ons continent én voor de rest van de wereld.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/UZNbi12nl