King Salman Egypt Anadolu Agency/Getty Images

Egypte in de uitverkoop

CAIRO – Het bezoek aan Egypte van koning Salman van Saoedi-Arabië vorige week heeft tot 22 overeenkomsten geleid, waaronder een deal van $22 mrd om de zieltogende Egytische economie op te lappen. Maar aan de royale hulp zat wel een prijskaartje vast: Egypte moest twee Rode Zee-eilanden teruggeven die Saoedi-Arabië in 1950 aan het land had afgestaan. Door deze stap is het verhaal van het Egyptische leiderschap dat het land een grote regionale macht blijft ontmaskerd als een leugen. Egypte kan de binnenlandse problemen niet eens te baas die worden veroorzaakt door een snel groeiende bevolking die afhankelijk is van onbetaalbare subsidies – een situatie die jihadisten met veel succes uitbuiten. Hoe is het land op dit punt terechtgekomen?

Toen Muhammad Ali in 1807 de Britten versloeg, werd Egypte het eerste Arabische land dat de facto onafhankelijk werd. Maar de kleinzoon van Ali, Ismail, verkwanselde die onafhankelijkheid door een roekeloos uitgavenbeleid, waardoor hij een afhankelijkheid in het leven riep die tot de dag van vandaag is blijven voortbestaan.

In eerste instantie werd Ismail in 1875 gedwongen de Egyptische aandelen in het Suezkanaal van de hand te doen om zijn begrotingstekort te dekken. Toen dat onvoldoende bleek om het begrotingslek te dichten, richtten Europese crediteuren een commissie in om betaling te garanderen. In 1877 ging meer dan 60% van de Egyptische inkomsten naar het aflossen van deze schulden. In 1882 namen de Britten de controle over het land weer in handen om hun investeringen te beschermen.

https://prosyn.org/leXdtY9nl