Waarom wordt de E-sigaret gesmoord?

RENNES – Michael Russell en Murray Jarvik, in de jaren zeventig pioniers van het onderzoek naar het stoppen met roken, zouden de ontwikkeling van de elektronische sigaret oftewel ‘personal nicotine vaporizer’ (PNV) waarschijnlijk hebben toegejuicht. Behalve als tijdelijke hulp voor mensen die proberen te stoppen met het roken van sigaretten zouden zulke nieuwe nicotine-toedieningssystemen kunnen fungeren als lange termijn alternatieven voor tabak – wat het mogelijk maakt om de tabaksconsumptie bijna geheel uit te bannen.

We weten al lange tijd dat mensen roken om de nicotine, maar dood gaan aan de rook. De ruime meerderheid van de aan sigaretten gerelateerde ziektes en doden komt voort uit het inhaleren van teerdeeltjes en giftige gassen, waaronder koolmonoxide. Alhoewel nicotine replacement therapy (NRT) veel mensen heeft geholpen te stoppen blijft het roken van sigaretten in veel landen een hardnekkige gewoonte.

Het gebruik van nicotine in niet brandbare vormen zoals rookloze tabak of PNV’S zou miljoenen van de huidige rokers in staat stellen om de schade die hun nicotinegebruik aan hun gezondheid toebrengt aanzienlijk te verminderen. In Zweden heeft het gebruik van snus (een rookloos tabaksproduct met een lagere concentratie carcinogene nitrosamines) bijgedragen aan een drastische afname in gevallen van longkanker, tot ’s een van werelds laagste niveaus.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/t9KaO1unl