gerlach7_GEORGESgOBETAFPGettyImages_legarderehntalkingatconference Georges Gobet/AFP/Getty Images

De ECB moet zichzelf verduidelijken

ZÜRICH – De gouverneur van Finlands centrale bank, Olli Rehn, heeft zijn oproep aan de Europese Centrale Bank (ECB) herhaald voor een broodnodige herziening van het beleidskader. De komende verandering van het leiderschap van de instelling – waarbij Christine Lagarde, sinds 2011 de managing director van het Internationale Monetaire Fonds, waarschijnlijk Mario Draghi zal opvolgen als president – biedt een belangrijke gelegenheid om gehoor te geven aan die oproep.

Toen de ECB twintig jaar geleden werd opgericht, waren centrale banken over het algemeen niet al te helder over de details van hun beleidskaders. Destijds kan enige dubbelzinnigheid behulpzaam zijn geweest, vanwege de flexibiliteit die zij bood toen de ECB haar werk begon. Bovendien stelde zij centrale bankiers met verschillende ervaringen en perspectieven in staat om het eens te worden over een beleidskader, ook al waren ze het misschien niet eens over de precieze details.

Maar de wereld is sindsdien aanzienlijk veranderd, en het publiek eist nu veel meer duidelijkheid. Hoe kan de ECB die bieden, zestien jaar na de laatste herziening van zijn monetaire beleidskader?

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/aQSzIsvnl