carvalho1_JOHNWESSELSAFPGettyImages_driverwashinghandsebola John Wessels/AFP/Getty Images

Hoe ebola kan winnen

LONDEN – Een jaar is voorbijgegaan sinds het ministerie van Volksgezondheid van de Democratische Republiek Congo (DRC) een nieuwe ebola-uitbraak in het noordoosten van het land bekend heeft gemaakt. Maar die uitbraak is verre van ingedamd en inmiddels door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geclassificeerd als de tweede Public Health Emergency of International Concern (Volksgezondheidsnoodtoestand van Internationaal Belang) in de DRC binnen vijf jaar tijd. Deze kwalificatie is de meest ernstige die de WHO tot zijn beschikking heeft en is slechts vier maal eerder gebruikt. De uitbraak is ook de op één na grootste ebola-uitbraak ooit.

Er is inmiddels een zeer effectief experimenteel vaccin tegen ebola, en teams ter plekke doen hard hun best om het virus onder controle te krijgen. Maar omdat de uitbraak zich voordoet in een zeer kwetsbaar conflictgebied is het lot hen niet gunstig gezind. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn al 198 aanslagen gepleegd op gezondheidszorgwerkers of ebola-behandelingsfaciliteiten, waarbij zeven mensen de dood vonden en 58 mensen verwond werden.

Toch weerspiegelt het onvermogen om de huidige crisis in te dammen tekortkomingen die zich tot ver buiten de DRC uitstrekken. Ook nu grootschalige epidemieën zich verspreiden blijft de internationale gemeenschap vrijwel alles verkeerd doen als het om preventie en voorbereiding gaat. Bij een ziekte als ebola – die zeer besmettelijk is en een sterftecijfer van zo'n 50% kent – hebben zulke tekortkomingen verwoestende gevolgen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/LL4KJ4vnl