krauss58_Albert CaraAnadolu Agency via Getty Images_macron draghi Albert CaraAnadolu Agency via Getty Images

Het nieuwe Frans-Italiaanse bondgenootschap in Europa

STANFORD – De Italiaanse premier Mario Draghi en de Franse president Emmanuel Macronstaan op het punt een bilateraal akkoord te ondertekenen – het zogenoemde Quirinale-verdrag, genoemd naar het Romeinse paleis – dat de industriële en strategische samenwerking tussen hun landen moet bevorderen. Maar deze nieuwe machtsas Parijs-Rome zou wel eens veel meer kunnen doen dan dat, omdat hij de leiderschapsdynamiek binnen de hele Europese Unie zou kunnen veranderen.

Deze nieuwe alliantie tussen Draghi en Macron lijkt misschien een vreemde combinatie, omdat sommige Fransen neerkijken op Italianen. Ik heb dit zelf vaak meegemaakt toen ik in Aix-en-Provence woonde, een plaats waar de Franse en Italiaanse cultuur vaak met elkaar wedijveren en botsen. Maar het is veel moeilijker de Italianen hard te veroordelen wegens hun politiek nu de uiterst competente en ervaren Draghi aan het roer staat.

Amper tien maanden na zijn aantreden heeft Draghi zich ontpopt tot een van Europaʼs meest gerespecteerde en invloedrijke politici. Vlak voor de G20-top van vorige maand in Rome had hij een privé-ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden – een tête-à-tête, getuigend van zijn hoge aanzien in het trans-Atlantische bondgenootschap. Volgens de New York Times maakte Biden duidelijk dat ʻItalië en de Verenigde Staten moesten laten zien dat democratieën succesvol kunnen functioneren en dat de heer Draghi dat doet.ʼ

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/q1hdZpAnl