rogoff184_cultureclubGettyImages_rochestereastmanhighschool Culture Club/Getty Images

Hoe zit het met Rochester?

SANTIAGO – De opkomst van megasteden als centra van sterke werkgelegenheidsschepping is een van de bepalende karakteristieken van de 21e-eeuwse wereldeconomie. Maar het is niet altijd een positieve eigenschap.

Hoe verbijsterend groot de problemen ook zijn (groter New Delhi neemt bijvoorbeeld 700.000 nieuwe inwoners per jaar op), de verstedelijking blijft in de ontwikkelingslanden de beste hoop op het verlichten van de armoede. Maar in de geavanceerde economieën, die veel verder zijn geëvolueerd langs de zogenoemde Lewis development curve, is het veel minder voor de hand liggend dat het concentreren van economische kansen in steeds grotere megasteden noodzakelijkerwijs de juiste of de enige weg voorwaarts is.

De redenen dat powerhouses zoals New York, San Francisco en Londen economisch steeds dominanter zijn geworden zijn welbekend. Grote steden met een breed scala aan interessante banen en culturele attracties, en een rijk nachtleven, zijn een magneet voor jonge, nog niet gesettelde werknemers. En de combinatie van grote aantallen zeer gespecialiseerde werknemers en bedrijven leidt tot netwerk- en agglomeratie-effecten die voor kleinere steden moeilijk te evenaren zijn, vooral op gebieden als tech, biotech en financiële diensten.

https://prosyn.org/qpqRY1qnl