njoroge1_Brent StirtonGetty Images_kenyatechnologyfinance Brent Stirton/Getty Images

Digitale financiën zijn de sleutel tot post-pandemische ontwikkeling

NAIROBI ‒ ‘We maken momenteel de scherpste daling in per capita inkomen sinds 1870 mee,’ zo onderstreepte secretaris-generaal van de VN António Guterres in een recente toespraak waarin hij waarschuwde dat 70-100 miljoen mensen door de COVID-19-crisis in extreme armoede dreigen te vervallen. Dit te voorkomen vergt gezamenlijke en grootschalige actie om de wereldeconomie te herstarten en opnieuw op duurzame en inclusieve wijze in te richten. Technologie kan ‒ met name in de vorm van nieuwe digitaal-financiële middelen ‒ in dit proces een belangrijke rol spelen.

Tijdens de COVID-19-pandemie zijn digitale diensten ‒ van telegeneeskunde tot thuiswerken tot online-onderwijs ‒ voor miljoenen mensen onderworpen aan lockdowns en instructies om niet te reizen een reddingsboei. Digitale financiën zijn voor het faciliteren van een groot deel van deze processen essentieel. Hierdoor kunnen mensen betalen voor goederen en diensten, compensatie voor hun werk ontvangen, toegang krijgen tot uitkeringen en financiële ondersteuning veiligstellen, zoals bankleningen voor hun in nood verkerende bedrijven.   

Zelfs voor de pandemie werd de noodzaak om de vermogens van een digitaal geldsysteem in het voordeel van de planeet en zijn bewoners te benutten al steeds meer ingezien. Het was dan ook het kerndoel van de Task Force on Digital Financing of the Sustainable Development Goals van de VN-secretaris-generaal, onder wie ik de afgelopen 18 maanden gediend heb.  

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/WDAhkBhnl