nye219_BeeBrightGetty Images_USRussiacybersecurity BeeBright/Getty Images

Wat heeft Biden bereikt in Genève?

CAMBRIDGE – Toen de Amerikaanse president Joe Biden en de Russische president Vladimir Poetin vorige maand hun eerste top hielden in Genève, speelden cyberwapens een grotere rol op de agenda dan kernwapens. Het is duidelijk dat de wereld sinds de Koude Oorlog is veranderd, maar wat heeft Biden bereikt, als hij al iets heeft bereikt?

Al ruim twintig jaar stelt Rusland een cyberverdrag voor, in het kader van de Verenigde Naties. Maar de Verenigde Staten beschouwden zoʼn pact altijd als oncontroleerbaar. In tegenstelling tot kernwapens kan het verschil tussen een cyberwapen en andere computercode simpelweg afhangen van de bedoelingen van de programmeur.

In plaats van een verdrag gingen Rusland, de VS en dertien andere staten akkoord met vrijwillige normen, opgesteld door door de VN gesponsorde groepen van regeringsdeskundigen, die aanvallen op elkaars civiele infrastructuur verbieden, maar onrechtmatige daden die vanaf het grondgebied van een staat worden geënsceneerd niet uitsluiten. Hoewel deze normen afgelopen voorjaar binnen de VN zijn herbevestigd, merken sceptici op dat Rusland, kort nadat het in 2015 had ingestemd met een rapport, het elektriciteitsnet van Oekraïne aanviel en zich bemoeide met de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/pD76jYSnl