Africa doctor child health care UN Photo/Tobin Jones/Flickr

Hoe keren we Afrika’s medische braindrain om

OXFORDEr bestaat begrijpelijke ophef over het plan van Oeganda om bijna 300 gezondheidswerkers naar Trinidad en Tobago te sturen. Naar verluidt zou het plan 4 van de 11 Oegandese geregistreerde psychiaters betreffen, 20 van de 28 radiologen, en 15 van de 92 van de kinderartsen. In ruil hiervoor zal het Caribische land (dat een 12 maal zo hoge dokter-patiënt ratio heeft dan Oeganda) het land helpen zijn onlangs ontdekte olievelden te exploiteren.

Het buitenlandministerie van Oeganda zegt dat de overeenkomst onderdeel is van zijn mandaat om de belangen van het land in het buitenland te bevorderen door de overdracht van vaardigheden en technologie, zowel als een mogelijkheid om buitenlandse valuta te verdienen door zijn burgers werkgelegenheid te bieden. Maar de internationale donors van Oeganda zijn niet overtuigd; de Verenigde Staten hebben hun grote zorg uitgesproken, en België heeft de ontwikkelingshulp naar de Oegandese zorgsector opgeschort.

Twee van mijn vrienden, een gynaecoloog en een kinderarts, hebben zich aangemeld om te gaan. Mocht ik nog met ze in Oeganda gewerkt hebben, dan was ik misschien in de verleiding gekomen om de exodus te vergezellen. De medische professionals in Oeganda zijn getalenteerd en hoog gekwalificeerd. Maar ze werken vaak in onthutsende omstandigheden en brengen grote persoonlijke offers. Het verrast dus niet dat ze ontmoedigd raken en elders professionele kansen najagen. Ze weten dat de status quo niet werkt en dat er iets moet veranderen.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/cIY4Pa0/nl;