nye191_guironghaoGettyImages_cyberspacenuclearbomb Guirong Hao/Getty Images

Afschrikking in cyberspace

PARIJS – Eerder dit jaar erkenden Amerikaanse functionarissen dat Amerikaanse offensieve cyberoperaties hadden voorkomen dat de Russen de Congresverkiezingen van 2018 konden ontwrichten. Dergelijke operaties worden zelden besproken, maar deze keer was er een commentaar over een nieuwe offensieve doctrine van “persistent engagement” met potentiële tegenstanders. Zal die doctrine ook gaan werken?

Voorstanders van “persistent engagement” hebben geprobeerd hun zaak te bepleiten door te betogen dat afschrikking in cyberspace niet werkt. Maar dit leidt tot een valse dichotomie. Op de juiste manier ingezet kan een nieuwe offensieve doctrine de afschrikking versterken, maar niet vervangen.

Afschrikking betekent het ontmoedigen van iemand om iets te doen, door hem of haar te laten geloven dat de kosten de verwachte baten zullen overtreffen. Het is vaak lastig afschrikking in cyberspace te begrijpen, omdat onze geesten gevangen blijven door een beeld van afschrikking zoals dat is gevormd door de Koude Oorlog: een dreiging met massieve vergelding met kernwapens in geval van een kernaanval. Maar de analogie met nucleaire afschrikking is misleidend, omdat als het over kernwapens gaat het doel totale preventie is. Afschrikking in cyberspace werkt meer zoals bij misdaad: overheden kunnen die alleen op imperfecte wijze voorkomen.

https://prosyn.org/d9LpaMjnl