haass133_Brendan HoffmanGetty Images_ukrainerussiaconflict Brendan Hoffman/Getty Images

Hvordan løse den russisk-ukrainske krisen

NEW YORK – De siste månedene har Russland utplassert en stor og slagkraftig militær styrke langs grensen til Ukraina. Det vi ikke vet er hvorfor (den militære styrken er alltid lettere å vurdere enn intensjonene bak) eller om Russlands president, Vladimir Putin, i det hele tatt har besluttet seg for hva han vil gjøre. Så langt har han gitt seg selv valgmuligheter, men ikke skapt resultater.

Dette kan minne om juli 1990, da en annen autokrat, Saddam Hussein, utplasserte betydelige militære styrker langt Iraks sydlige grense mot Kuwait. Da, som nå, var intensjonene uklare, men det skjeve styrkeforholdet var åpenbart. Arabiske ledere ba daværende president George H.W. Bush om å ikke overreagere. De mente dette var et spill for å få Kuwait til å iverksette tiltak som ville øke oljeprisen. Dette ville gjøre det lettere for Irak å hente seg inn igjen og gjenoppruste etter landets lange krig med Iran.

I august 1990 gikk det som for mange hadde fortonet seg som et politisk spill over til å være en høyst reell situasjon. Invasjon ledet til erobring. Og det måtte en massiv internasjonal koalisjon til — med USA i spissen — for å fordrive irakiske styrker fra Kuwait og gjenopprette landets suverenitet.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/Leet4kinb