frydman20_Glen StubbeStar Tribune via Getty Images_mikepencecoronavirus3M Glen Stubbe/Star Tribune via Getty Images

Hoe we de COVID-19-respons in de VS kunnen veranderen

NEW YORK – Het is makkelijk om kritiek te hebben op de COVID-19-respons van de Verenigde Staten of, nauwkeuriger geformuleerd, op het ontmoedigende gebrek daaraan. Ontkenningen, vertragingen, politieke schermutselingen en systemischetekortkomingen hebben geresulteerd in ruim 100.000 Amerikaanse doden en de sociale en economische crisis verdiept. Ruim 40 miljoen werkers – één op de vier – hebben zich sinds maart aangemeld voor een werkloosheidsuitkering. Nu wordt tegen de Amerikanen gezegd dat hun land, hoewel het daar nog niet klaar voor is, haast moet maken met een terugkeer naar de ʻnormaliteit.ʼ

Wat mis is gegaan in de Amerikaanse respons overstijgt de hedendaagse hyper-partijdige politiek. De wortels van deze Amerikaanse ramp reiken diep.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een groot deel van de blaam wel degelijk van partijpolitieke aard is, waarbij de Democraten slechts trachten – tegen de weerstand van de Republikeinen in – om het versleten Amerikaanse sociale vangnet op te lappen door middel van rechtstreekse steun voor de werklozen, de armen, de zieken en de anderszins kwetsbaren. Maar ook de Democraten zijn er niet toe bereid gebleken de Amerikaanse regering op te roepen de particuliere sector ertoe te verleiden om de goederen en diensten te produceren die sociaal wenselijk zijn, maar die de markt op zichzelf niet kan en zal leveren.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/cMOVvmZnl