Graffiti depicting city with code underneath

Hoeveel ontwikkelingsdata is genoeg?

NAIROBI – Door de snelle technologische vooruitgang zijn de kosten van het verzamelen van data dramatisch gedaald. Sensoren in de ruimte, de lucht, het laboratorium en het veld, naast nieuwe mogelijkheden voor crowdsourcing en de wijdverbreide adoptie van internet en mobiele telefoons, zorgen ervoor dat grote hoeveelheden informatie beschikbaar komen voor mensen die daar voorheen niet bij konden. Een kleine boer op het Afrikaanse platteland heeft nu bijvoorbeeld toegang tot weersvoorspellingen en marktprijzen met één klik op een schermpje.

Deze datarevolutie biedt enorme mogelijkheden voor verbeteringen van besluitvormingsprocessen op ieder niveau – van de plaatselijke boer tot wereldomvattende ontwikkelingsorganisaties. Maar het verzamelen van data is niet genoeg. De informatie moet ook beheerd en geëvalueerd worden – en het op de juiste manier omgaan daarmee kan veel gecompliceerder en duurder zijn dan de pogingen om die informatie te verzamelen. Als de besluiten die moeten worden verbeterd niet eerst ordentelijk worden geïdentificeerd en geanalyseerd, is er een groot risico dat veel van de inspanningen van het vergaren van data voor niets zullen zijn.

Deze conclusie zelf is gebaseerd op een empirische analyse. Er zijn bijvoorbeeld weinig aanwijzingen dat het monitoren van initiatieven in de landbouw of het milieubeheer een positieve impact heeft gehad. Uit een kwantitatieve analyse van besluiten op vele gebieden, waaronder het milieubeleid, zakelijke investeringen en cyberveiligheid, blijkt dat mensen de neiging hebben de hoeveelheid data te overschatten die nodig is om een goed besluit te nemen, of dat ze niet goed begrijpen welk soort data nodig is.

https://prosyn.org/CWbck4vnl