buruma175_BERTHA WANGAFP via Getty Images_appledailyhongkong Bertha Wang/AFP via Getty Images

Ytringsfriheten i Hong Kong er død

NEW YORK – Hongkong-avisen Apple Daily er blitt tvunget til å legge ned. Den siste utgivelsesdagen sto folk i kø for å kjøpe en siste avis; en million eksemplarer ble trykket. Avisen har vært dødsdømt siden i fjor, da det kinesiske kommunistregimet innførte en streng nasjonal sikkerhetslov for Hongkong. Avislokalene ble raidet av politiet. Avisens journalist ble truet med vold. Kontoene ble sperret. Lønn kunne ikke betales lenger. Redaktører og en lederskribent ble arrestert.

Avisens angivelige forbrytelse var «konspirasjon med fremmede makter», eller som Hongkongs tidligere leder C.Y. Leung så brutalt sa det: «konspirasjon med pøbel fra fremmede makter». Avisens reelle forbrytelse var den svært kritiske dekningen av det kinesiske kommunistpartiet, myndighetene i Hongkong og korrupte lokale finansfyrster og politikere helt fra Jimmy Lai grunnla avisen i 1995.

Selv har Lai allerede sittet fengslet i nesten et år, tiltalt for bedrageri, konspirasjon med fremmede makter og for å ha deltatt i ulovlige demonstrasjoner. I teorien kan han risikere å bli sittende inne resten av livet.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/5CfpI87nb