mueller24_Yegor AleyevTASS via Getty Images_newspaperrussiavillagerural Yegor Aleyev/TASS via Getty Images

Waar is het lokale nieuws over COVID-19?

PRINCETON – Tijdens een pandemie kan accurate informatie een zaak van leven of dood zijn. Mensen hebben behoefte aan betrouwbare rapporten over de impact van de ziekte en het gevaar voor hun stad, gemeenschap of buurt. De onmiddellijke zorg van de meeste burgers is niet of hun land zich in grote lijnen op het juiste pad bevindt, maar of hun plaatselijke kruidenierswinkel de passende hygiëne in acht neemt en social distancing in de praktijk brengt.

Een van de vele tragedies van de COVID-19-pandemie is dat zij komt op een moment dat de lokale media in veel landen zijn gedecimeerd en dat autoritaire leiders als de Amerikaanse president Donald Trump, de Hongaarse premier Viktor Orbán, en de Indiase premier Narendra Modi een algehele oorlog zijn begonnen tegen de onafhankelijke journalistiek. Op een recente persconferentie heeft Trump een verslaggever beticht van het verspreiden van ʻfake news,ʼ en vervolgens geopperd dat het injecteren van ontsmettingsmiddelen effectief zou kunnen zijn tegen het coronavirus.

De kern van het probleem is dat lokaal nieuws in het bijzonder ernstig is ontwricht door een bredere herstructurering van de economie de afgelopen twintig jaar. Van oudsher heeft reclame de serieuze journalistiek ondersteund. Zoals Clay Shirky van de NYU in een commentaar uit 2009 heeft opgemerkt kan Wal-Mart wel of geen belangstelling hebben gehad voor het nieuws uit Irak, maar was het bedrijf niettemin de correspondenten van de dagbladen in Bagdad aan het subsidiëren.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/6P0Fvbcnl