Computer keyboard

Werkt afschrikking in cyberoorlogen?

CAMBRIDGE – De angst voor een ‘cyber Pearl Harbour’ kwam voor het eerst naar voren in de jaren negentig, en de afgelopen twintig jaar hebben beleidsmakers zich zorgen gemaakt dat hackers oliepijpleidingen zouden opblazen, de watertoevoer vergiftigen, waterkeringen zouden openen en vliegtuigen met elkaar in botsing laten komen door systemen voor de luchtverkeersleiding te hacken. In 2012 waarschuwde toenmalig minister van Defensie van de VS Leon Panetta dat hackers ‘het energienet in grote delen van het land kunnen platleggen.’

Geen van deze rampscenario’s is uitgekomen, maar ze kunnen zeker niet uitgesloten worden. Op een meer bescheiden niveau waren hackers vorig jaar in staat om een hoogoven van een Duitse staalfabriek op te blazen. De veiligheidsvraag is dus helder: kunnen zulke destructieve acties worden afgeschrokken?

Het wordt wel eens gezegd dat afschrikking in cyberspace geen effectieve strategie is, vanwege de moeilijkheden om de herkomst van een aanval vast te stellen en vanwege het grote en diverse aantal betrokken statelijke en niet-statelijke actoren. We weten vaak niet zeker aan wiens middelen we gevaar kunnen toeschrijven en voor hoe lang.

https://prosyn.org/muDTeNQnl