nye188_Sergei KonkovTASS via Getty Images_russia hacker Sergei Konkov/Tass via Getty Images

Rusland en de VS moeten spelregels gaan opstellen voor de cyberoorlog

CAMBRIDGE – De Verenigde Staten hebben zwakjes gereageerd nadat Russische cyberaanvallen de presidentsverkiezingen van 2016 hadden ontwricht. De Amerikaanse president Barack Obama had zijn Russische tegenhanger, Vladimir Poetin, gewaarschuwd voor repercussies, maar een effectief antwoord raakte verstrikt in de binnenlandse politiek van de verkiezing van Donald Trump. Dat zou wel eens kunnen gaan veranderen.

Onlangs hebben Amerikaanse functionarissen anoniem erkend dat Amerikaanse offensieve cyberoperaties hebben verhinderd dat een zogenoemde 'troll farm' van het Kremlin de Congresverkiezingen van 2018 kon ontwrichten. Dergelijke offensieve cyberoperaties worden zelden besproken, maar zij duiden op manieren om ontwrichting van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 door middel van afschrikking te voorkomen. Het aanvallen van een troll farm zal niet genoeg zijn.

Afschrikking door middel van de dreiging met vergelding blijft een cruciale, maar te weinig gebruikte tactiek om cyberaanvallen te verhinderen. Er heeft geen aanval op het Amerikaanse elektriciteitsnetwerk plaatsgevonden, ondanks de gerapporteerde aanwezigheid van Chinezen en Russen op het netwerk. De doctrine van het Pentagon is om met ieder wapen waar functionarissen voor kiezen te reageren op schade, en de afschrikking lijkt op dat niveau te werken.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/YGLX7Gjnl