Mark Carney, governor of the Bank Of England Getty Images

Cryptohaviken en -duiven

LONDEN – Enige dagen geleden maakte president Nicolás Maduro van Venezuela bekend dat zijn regering een nieuwe staatsgesteunde cryptovaluta geheten de petro heeft gelanceerd. Hij beweerde dat er al 735 miljoen dollar van de nieuwe valuta is verkocht, maar beschouwers zijn sceptisch, tenzij staatsorganen ze verplicht moeten aanschaffen. Maar dit kan echter nog lastig worden, omdat het technologische platform waarop de petro verhandeld zal gaan worden nog niet bekend is.

De internationale vraag naar de petro zal niet geholpen zijn bij recente uitspraken van Warren Buffet en Charlie Munger, de ‘wijzen uit Omaha’ die nog steeds (de op drie na grootste firma ter wereld, red.) Berkshire Hathaway controleren. Warren Buffet was over het algemeen vernietigend over cryptovaluta. ‘Ik kan vrijwel zeker zeggen dat het slecht met ze zal aflopen,’ zo verklaarde hij in januari, en hij vermeldde voor de goede orde dat hij graag op alle soorten putopties zou kopen. Munger is voor zover mogelijk nog vijandiger, en karakteriseert in het bijzonder de Bitcoin als ‘volledig achterlijk’ en een ‘dodelijk vergif.’ Woorden die weinig ruimte voor twijfel laten.

Maar zij kijken vanzelfsprekend naar de Bitcoin als mogelijke investering. De overheid heeft enigszins andere overwegingen. Marktregulatoren zijn geïnteresseerd in het beschermen van investeerders, en zijn waarschuwingen beginnen uit te geven. Alhoewel deze tot nu toe sotto voce zijn verwacht ik dat de regulatoren terwijl de prijsschommelingen aanhouden het volume weldra zullen opschroeven. Verder zouden ze zich zorgen moeten maken over de kansen die worden geschapen voor witwassers en illegale drugshandel.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/QEDn7WEnl