nye218_TanaonteGetty Images_USvaccine Tanaonte/Getty Images

COVID-19-vaccins en het Amerikaans nationaal belang

CAMBRIDGE – Een eeuw geleden doodde een grieppandemie meer mensen dan er stierven in de Eerste Wereldoorlog. Vandaag heeft de COVID-19-pandemie meer Amerikanen gedood dan er in alle Amerikaanse oorlogen sinds 1945 zijn omgekomen. Een groot verschil is echter dat de wetenschap toen nog geen vaccin voor het griepvirus had, maar dat nu verschillende bedrijven en landen vaccins voor COVID-19 hebben ontwikkeld.

Een aantal welvarende democratieën, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, hebben ruim de helft van hun volwassen bevolking gevaccineerd en een drastische vermindering van het aantal nieuwe besmettingen en sterfgevallen geconstateerd. Op andere plekken, zoals in India, Brazilië en delen van Afrika, is de vaccinatiegraad laag en is het aantal nieuwe besmettingen en sterfgevallen hoog. The Economistschat dat het werkelijke aantal sterfgevallen door de pandemie wereldwijd ongeveer tien miljoen kan bedragen, of ruim driemaal het officiële aantal dat door de nationale autoriteiten wordt gemeld.

Moeten de leiders van welvarende landen, gezien deze grimmige statistieken, vaccins exporteren en helpen buitenlanders in te enten voordat ze het karwei in eigen land afmaken? Toen voormalig president Donald Trump het over ʻAmerica Firstʼ had, was dat in overeenstemming met de democratische theorie, volgens welke leiders worden belast met het verdedigen en bevorderen van de belangen van het volk dat hen heeft verkozen. Maar zoals ik betoog in mijn boek Do Morals Matter? is de hamvraag hoe leiders het nationale belang definiëren. Er is een groot moreel verschil tussen een kortzichtige, transactionele definitie, zoals die van Trump, en een bredere, vooruitziende definitie.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/2uMGoDwnl