rogoff197_dowellGetty Images_coronavirusquestionmark dowell/Getty Images

De onzekerheidspandemie

CAMBRIDGE – De komende paar maanden zullen ons veel vertellen over de vorm die het aanstaande wereldwijde herstel zal aannemen. Ondanks de uitbundigheid op de aandelenmarkten blijft de onzekerheid over COVID-19 wijdverbreid. Ongeacht het verloop van de pandemie zal het mondiale gevecht tegen het virus waarschijnlijk nog heel lang de groei, de werkgelegenheid en de politiek beïnvloeden.

Laten we beginnen met het potentieel goede nieuws. In een optimistisch scenario zullen de toezichthouders eind dit jaar minstens twee toonaangevende COVID-19-vaccins van de eerste generatie hebben goedgekeurd. Dankzij buitengewone regelgevende en financiële steun van de overheid zullen deze vaccins al in productie worden genomen nog vóórdat de klinische testen op mensen zijn afgerond. Ervan uitgaand dat zij effectief zijn, zullen biotechfirmaʼs eind 2020 al zoʼn 200 miljoen doses bij de hand hebben en op weg zijn om er miljarden meer te produceren. Het distribueren hiervan zal op zichzelf een enorme opgave zijn, deels omdat het publiek ervan overtuigd zal moeten worden dat een zó snel geproduceerd vaccin veilig is.

Met enig geluk zullen burgers uit de rijke landen die ingeënt willen worden het vaccin eind 2021 kunnen krijgen. In China zal vrijwel iedereen tegen die tijd zijn ingeënt. Een paar jaar later zal dat ook het geval zijn met het merendeel van de wereldbevolking, inclusief de inwoners van de opkomende economieën en de ontwikkelingslanden.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/ORyTKuUnl