fischer170_sorbettoGetty Images_coronavirusshockeconomy sorbetto/Getty Images

De driedubbele crisis die de wereld doet beven

BERLIJN – De COVID-19-pandemie gaat een nieuwe fase in terwijl landen hun economieën gradueel heropenen en strikte social distancing-maatregelen versoepelen of zelfs loslaten. Toch is de transitie terug naar 'normaal' bij gebrek aan een universeel beschikbaar medicijn of behandeling meer ambitie dan realiteit. Erger nog, deze riskeert een tweede golf besmettingen op lokaal en regionaal niveau, en wellicht op veel grotere schaal.

Natuurlijk hebben politieke besluitvormers, zorgaanbieders, wetenschappers, en het grote publiek veel geleerd van de ervaringen van de eerste golf. Alhoewel een tweede golf besmettingen zeer aannemelijk lijkt zal deze zich anders ontvouwen dan de eerste. In plaats van een volledige lockdown die het economische en sociale leven tot stilstand brengt zal de respons voornamelijk leunen op strikte maar gerichte regels voor social distancing, gezichtsmaskers, thuiswerken, videoconferenties, enzovoort. Maar afhankelijk van de intensiteit van de tweede golf kunnen in de meest extreme gevallen nog steeds lokale of regionale lockdowns nodig geacht worden.

De volgende fase zal grotendeels overeenkomstig met de eerste golf van de pandemie uit een trio gelijktijdige crisis bestaan. Naast het gevaar dat het aantal nieuwe besmettingen onbeheersbaar wordt en dat deze zich opnieuw mondiaal verspreiden zijn er nog de aanhoudende economische en sociale gevolgen en een escalerende geopolitieke strijd. De wereldeconomie verkeert al in een diepe recessie die niet snel of makkelijk overkomen zal worden. En dit zal samen met de pandemie een factor zijn in de intensiverende Chinees-Amerikaanse rivaliteit, vooral in de maanden in aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten in november.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/DYTnABWnl