stiglitz294_JOSEPH PREZIOSOAFP via Getty Images_vaccineprotest Joseph Prezioso/AFP via Getty Images

COVID-19 en menselijke vrijheid

NEW YORK – De toename van het aantal COVID-19-besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen in de Verenigde Staten herinnert ons er op bittere wijze aan dat de pandemie nog niet voorbij is. De wereldeconomie zal niet naar een normaal peil kunnen terugkeren zolang de ziekte niet overal onder controle is.

Maar het geval van de VS is een echte tragedie, omdat wat daar momenteel gebeurt zo onnodig is. Terwijl mensen in opkomende markten en ontwikkelingslanden ernaar snakken het vaccin te krijgen (en velen sterven omdat ze er geen kunnen krijgen), is de voorraad in de VS ruim genoeg om iedereen in dat land een dubbele dosis te geven – en ook nog een boostershot. En als bijna iedereen zich zou laten vaccineren, zou COVID-19 vrijwel zeker ʻvervagen,ʼ zoals voormalig president Donald Trump het zo treffend uitdrukte.

Toch zijn nog lang niet genoeg mensen in de VS gevaccineerd om te voorkomen dat de zeer besmettelijke Delta-variant het aantal besmettingsgevallen in veel gebieden tot ongekende hoogten zal opdrijven. Hoe kunnen zovelen in een land met schijnbaar goed opgeleide mensen zo irrationeel handelen, tegen hun eigen belang, tegen de wetenschap, en tegen de lessen van de geschiedenis in?

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/KzcY80Mnl