zadek21_krisanapong detraphiphatGetty Images_businessmoneysustainabilitygrowth krisanapong detraphiphat/Getty Images

Het is tijd voor een vergroening van de staatsschulden

BEIJING – Veel ontwikkelingslanden hebben tot nu toe de hoge besmettingspercentages en de hoge sterftecijfers als gevolg van COVID-19 weten te vermijden die elders ervaren worden. Hoewel dat goed nieuws zou kunnen zijn, althans op de korte termijn, is het slechte nieuws dat deze landen het hardst getroffen gaan worden in termen van de economie.

De Wereldbank schat dat misschien wel honderd miljoen mensen in de extreme armoede zouden kunnen belanden als een rechtstreeks gevolg van de crisis. Dat is alleen nog maar het topje van de ijsberg, omdat de export van de ontwikkelingslanden instort, en kleine bedrijfjes, gemeenschappen en vormen van levensonderhoud verwoest worden.

De gevolgen voor de begrotingen zijn al even zwaar, omdat de belastinginkomsten in een vrije val terecht zullen komen en zich ongehoorde stijgingen van de overheidsuitgaven zullen voordoen. Van Bangladesh tot Brazilië proberen ontwikkelingslanden hun economieën drijvende te houden via met schulden gefinancierde stimuleringspakketten. Het Zuid-Afrikaanse stimuleringspakket van 26 miljard dollar, het grootste uit de geschiedenis van dat land, beloopt bijna tien procent van het bbp.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/yI5J1Wynl