papp1_ANTHONY WALLACEAFP via Getty Images_womanfacemaskcoronavirus Anthony Wallace/AFP via Getty Images

COVID-19 bekeken door een sekse-lens

NEW YORK – Wanneer een pandemie toeslaat moeten wereldleiders en hulpverlening zich snel aanpassen aan de dreiging die op de loer ligt. Sekse is vaak de laatste factor die ze in overweging nemen, wanneer ze überhaupt al to-do lijstjes maken.

Als activisten voor de gezondheid en rechten van meisjes en vrouwen horen we de excuses telkens weer: 'sekse is op dit moment geen prioriteit', zo zeggen leiders. 'Misschien als het weer wat rustiger wordt,' zo beweren ze. 'Dit is niet het juiste moment,' zo houden ze vol. Als we de meest effectieve respons op COVID-19 – of welke medische noodsituatie dan ook – willen najagen moet dit veranderen.

Meisjes en vrouwen ervaren uitbraken anders dan jongens en mannen. Kijken door een sekse-lens onderstreept de specifieke risico's en kwetsbaarheden waar meisjes en vrouwen mee te maken krijgen vanwege diepgewortelde ongelijkheden en traditionele rolpatronen. En de feiten die door zo een perspectief aan het licht komen kunnen levens redden en garanderen dat bij noodhulp niemand wordt overgeslagen.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/E2unvutnl