papp1_ANTHONY WALLACEAFP via Getty Images_womanfacemaskcoronavirus Anthony Wallace/AFP via Getty Images

COVID-19 bekeken door een sekse-lens

NEW YORK – Wanneer een pandemie toeslaat moeten wereldleiders en hulpverlening zich snel aanpassen aan de dreiging die op de loer ligt. Sekse is vaak de laatste factor die ze in overweging nemen, wanneer ze überhaupt al to-do lijstjes maken.

Als activisten voor de gezondheid en rechten van meisjes en vrouwen horen we de excuses telkens weer: 'sekse is op dit moment geen prioriteit', zo zeggen leiders. 'Misschien als het weer wat rustiger wordt,' zo beweren ze. 'Dit is niet het juiste moment,' zo houden ze vol. Als we de meest effectieve respons op COVID-19 – of welke medische noodsituatie dan ook – willen najagen moet dit veranderen.

Meisjes en vrouwen ervaren uitbraken anders dan jongens en mannen. Kijken door een sekse-lens onderstreept de specifieke risico's en kwetsbaarheden waar meisjes en vrouwen mee te maken krijgen vanwege diepgewortelde ongelijkheden en traditionele rolpatronen. En de feiten die door zo een perspectief aan het licht komen kunnen levens redden en garanderen dat bij noodhulp niemand wordt overgeslagen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/E2unvutnl