grynspan2_ Lev RadinPacific PressLightRocket via Getty Image_antonio guterres Lev RadinPacific PressLightRocket via Getty Images

Een tweede kans voor de mondiale ontwikkeling

GENÈVE – Een tweede kans komt in deze wereld niet vaak voor, maar toch komt die er nu. Door de omvang en de reikwijdte van de overheidssteun voor bedrijven en werknemers tijdens de COVID-19-crisis van de afgelopen anderhalf jaar zijn vastgeroeste beleidsdogmaʼs van tafel geveegd. Dit heeft in de ontwikkelde en de zich ontwikkelende economieën een politiek momentum gegenereerd om het machtsevenwicht tussen staat en markt te veranderen, en zo een nieuwe consensus te bevorderen om tot een billijker en duurzamer groei te komen. Door op deze impuls voort te bouwen, kunnen wij een herhaling van de beleidsfouten van de afgelopen decennia voorkomen.

De COVID-19-pandemie heeft het reactievermogen van regeringen en de veerkracht van economische systemen overal ter wereld op de proef gesteld, en sociaal gedrag en persoonlijke gewoonten op voorheen ondenkbare wijze veranderd. Te midden van al het lijden waren er ook redenen tot oprechte hoop. De toewijding van essentiële hulpverleners was bijzonder inspirerend, terwijl de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap de kracht van overheidsgeld en gezamenlijk onderzoek heeft aangewend om in razend tempo veilige, effectieve COVID-19-vaccins te ontwikkelen.

Een wereldwijd economisch herstel zette in de tweede helft van 2020 in, toen landen minder draconische manieren vonden om de gezondheidsrisicoʼs van de pandemie te beheersen en met vaccinatieprogrammaʼs kwamen. Verwacht wordt dat de wereldwijde groei dit jaar 5,3 procent zal bedragen, het hoogste percentage in bijna een halve eeuw. Maar de vooruitzichten voor de periode na 2021 zijn onzeker, gezien de uiteenlopende financiële middelen van de diverse landen, het vooruitzicht van nieuwe coronavirusvarianten en de zeer ongelijke vaccinatiegraad.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/KHi3GYinl