berkley9_JEAN-PHILIPPE KSIAZEKAFP via Getty Images_coronavirusvaccinevials Jean-Philippe Ksiazek/AFP via Getty Images

De snelste uitweg uit de pandemie

GENÈVE – Iedere dag kost de COVID-19-pandemie de wereld duizenden levens en miljarden dollars. De meest efficiënte manier om deze crisis te beëindigen – mogelijk al volgend jaar – is een veilig en effectief vaccin, dat in grote hoeveelheden wordt geproduceerd en wereldwijd wordt verspreid. Om onnodig oponthoud te voorkomen moeten overheden dit moment, waarop onderzoekers aan het werk zijn om de juiste formule te ontwikkelen, aangrijpen om de grond rijp te maken voor snelle productie en een brede, evenredige afzet.

Dit is het beginsel waarop de COVID-19 Vaccine Global Access (COVAX)-faciliteit is gebaseerd. Gecreëerd door Gavi, de Vaccinatie Alliantie, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, stelt dit innovatieve platform zich ten doel tegen eind 2021 minstens twee miljard doses COVID-19-vaccin te distribueren.

Een dergelijke hoeveelheid doses – die evenredig over de deelnemende landen zullen worden verspreid, ongeacht hun vermogen om te betalen – zou zoʼn twintig procent van de bevolking van de participerende landen bescherming bieden. Het zou dus voldoende moeten zijn om kwetsbare risicogroepen en gezondheidszorgwerkers in de frontlinie wereldwijd te beschermen. (Extra doses zouden worden opgeslagen, zodat een toekomstige uitbraak kan worden ingedamd voordat hij onbeheersbaar wordt.)

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/q5yCut4nl