stiglitz295_Clemens Bilan - PoolGetty Images_georgieva Clemens Bilan/Pool/Getty Images

Een couppoging bij het IMF

NEW YORK – Er zijn stappen gezet om Kristalina Georgieva, sinds 2019 directeur van het Internationale Monetaire Fonds, te vervangen of in ieder geval sterk te verzwakken. Dit is dezelfde Georgieva wier uitstekende reactie op de pandemie snel middelen heeft opgeleverd om landen overeind te houden en de gezondheidscrisis aan te pakken, en die met succes heeft gepleit voor de uitgifte van 650 miljard dollar aan IMF-ʻgeldʼ (speciale trekkingsrechten, of SDRʼs), zo essentieel voor het herstel van lage- en middeninkomenslanden. Bovendien heeft zij het fonds in staat gesteld een leidende rol te spelen in de aanpak van de existentiële crisis van de klimaatverandering.

Voor al deze maatregelen moet Georgieva worden geprezen. Wat is dan het probleem? En wie zit er achter de pogingen om haar in diskrediet te brengen en af te zetten?

Het probleem is een rapport dat de Wereldbank heeft laten opstellen door het advocatenkantoor WilmerHale over de jaarlijkse Doing Business-index van de Bank, waarin landen worden gerangschikt naar het gemak waarmee commerciële bedrijven geopend en gerund kunnen worden. Het rapport omvat aantijgingen – of beter gezegd ʻhintsʼ – van onregelmatigheden waarbij China, Saoedi-Arabië en Azerbeidzjan betrokken zijn, in de indexen voor 2018 en 2020.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/mpJPUF0nl