Supporters the presidential candidate of Costa Rica's governing Citizen Action Party (PAC) Carlos Alvarado EZEQUIEL BECERRA/AFP/Getty Images

Hoe Costa Rica de goede kant op gaat

SAN JOSE – Nu autoritaire regimes en proto-fascisme op zoveel plekken ter wereld in opkomst zijn is het bemoedigend om een land mee te maken waar burgers nog steeds zeer aan democratische principes geëngageerd zijn. En nu is dit volk hard bezig om hun politiek te proberen herdefiniëren voor de 21e eeuw.

Door de jaren heen heeft Costa Rica, een land van minder dan vijf miljoen inwoners, door zijn progressieve leiderschap wereldwijd de aandacht getrokken. In 1948 schafte president José Figueres Ferrer na een korte burgeroorlog het leger af. Sindsdien heeft Costa Rica zichzelf tot een middelpunt van de studie naar conflictoplossing en -beheersing ontwikkeld en huisvest de University for Peace die onder mandaat van de VN staat. Met zijn rijke biodiversiteit heeft Costa Rica ook vooruitziend leiderschap op het gebied van milieu getoond door herbebossing te ondersteunen, een derde van het land tot beschermd natuurgebied te verklaren, en door vrijwel al zijn elektriciteit uit schone waterkracht te halen.

De Costa Ricanen vertonen nog geen tekenen dat ze afstand willen nemen van hun progressieve voorland. Bij de laatste presidentsverkiezingen bracht een grote opkomst Carlos Alvarado Quesada met meer dan 60% van de stemmen de overwinning tegen een tegenstander die een langdurig engagement aan de mensenrechten terug wilde draaien door het homohuwelijk te verbieden.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/JntSEoZnl