vladimir putin with soldiers Sasha Mordovets/Getty Images

De zware tol van de oorlogen van Poetin

STOCKHOLM – Oorlogen zijn duur, zoals het Russische volk nu leert. Het Kremlin jaagt militaire avonturen na in Syrië en in het oosten van Oekraïne, en hoewel deze conflicten beperkt van omvang zijn, vraag je je af of het land ze zich werkelijk kan veroorloven.

Als de elfde economie van de wereld redt Rusland het op de korte termijn wel, maar de lange termijn is een heel ander verhaal. Van 2008 tot 2016 heeft Rusland zijn militaire uitgaven verhoogd van 3,3% van het bbp – wat grofweg overeenkomt met het huidige Amerikaanse niveau – naar 5,3%, aldus het gezaghebbende Stockholm International Peace Research Institute.

Volgens de eigen begrotingsstatistieken van de Russische regering – die verrassend transparant blijven – komen haar civiele bestedingen op de bezette Krim uit op ongeveer $2 mrd per jaar. En hoewel er geen openbare cijfers zijn over de Russische aanwezigheid in het oosten van Oekraïne kan veilig worden aangenomen dat de kosten daar grofweg hetzelfde zijn, zodat Rusland alleen al aan deze twee operaties $4 mrd per jaar uitgeeft – 0,3% van het bbp.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/viClrWmnl