prendergast4_SIMON MAINAAFP via Getty Images_kenyacorruptionprotest Simon Maina/AFP via Getty Images

Corruptie maakt ook dodelijke slachtoffers

WASHINGTON, DC – COVID-19 is een tikkende tijdbom in Afrika. Sommige risicoʼs zijn alom bekend. De gezondheidszorgsystemen zijn zwak en overbelast, terwijl tien Afrikaanse landen naar verluidt helemaal geen beademingsapparaten hebben. Het voedselaanbod is instabiel en heeft al grote ontwrichtingen ondergaan. En ruim 18 miljoen mensen zijn op de vlucht of intern ontheemd, waardoor ze bijzonder kwetsbaar zijn. Maar nóg een groot obstakel voor effectieve antwoorden op COVID-19 wordt vaak over het hoofd gezien: de wijdverbreide corruptie.

De internationale gemeenschap doet haar best om Afrika te helpen de pandemie te bestrijden. Het Internationale Monetaire Fonds heeft de schuldaflossingen van 25 (voor het merendeel Afrikaanse) landen voor de komende zes maanden opgeschort. De Wereldbank stelt een pakket van maar liefst $12 mrd aan onmiddellijke steun ter beschikking om ontwikkelingslanden te helpen de uitbraak aan te pakken. Miljarden dollars aan hulp zullen aan Afrika worden toegewezen.

Toch gaat volgens het United Nations Office on Drugs and Crime tot wel 25% van de mondiale aanbestedingsfinanciering verloren aan corruptie. Dergelijke verliezen komen veel voor in Afrikaanse landen, waar hoge regeringsfunctionarissen en hun internationale collaborateurs publiek geld en beleid hebben gebruikt om zichzelf te verrijken.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/fr6uVgAnl