nabi4_Kevin FrayerGetty Images_man coronavirus Kevin Frayer/Getty Images

Een pleidooi voor een mondiale gezondheidszorgdiplomatie

BOSTON – Een van de kenmerken van een effectief buitenlands beleid is dat het op de achtergrond draait, niet luidruchtig is en ook niet bijzonder zichtbaar is. Overheden moeten dringend een dergelijke aanpak adopteren om de toenemende mondiale paniek in te dammen die wordt veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus, dat nu bijna 1800 mensen het leven heeft gekost en ruim 71.000 mensen heeft besmet.

Hoewel bijna alle sterfgevallen en bevestigde ziektegevallen tot nu toe tot China beperkt zijn gebleven, heeft het virus zich inmiddels verspreid naar ruim twintig landen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak onlangs uitgeroepen tot een mondiale gezondheidsnoodtoestand.

Op dit moment heerst de paniek. Mondiale technologiebedrijven als Google, Apple, Facebook en Tesla hebben hun activiteiten in China tijdelijk opgeschort en hun werknemers gevraagd vanuit huis te werken. Veel buitenlandse luchtvaartmaatschappijen, autoproducenten, detailhandels- en entertainmentketens, en financiële instellingen hebben soortgelijke maatregelen genomen. En in de Verenigde Staten worden Aziatische Amerikanen en studenten uit Aziatische landen geconfronteerd met een hausse aan xenofobisch commentaar op hun voedingsgewoonten, cultuur en levensstijl.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/ryxy5PDnl