molina2_Jason LarkinConstruction PhotographyAvalonGetty Images_airconditioners Jason Larkin/Construction Photography/Avalon/Getty Images

Klimaatvriendelijk koelen kan de opwarming van de aarde vertragen

SANTA BARBARA/SAN DIEGO – De ironie van de klimaatverandering is dikwijls wreed. In onze opwarmende wereld explodeert de vraag naar airconditioning en koeling bijvoorbeeld, vooral in de ontwikkelingslanden. Maar méér airconditioning-eenheden leiden ook tot méér opwarming van de aarde, zowel door de koelstoffen die ze bevatten als door de elektriciteit die ze gebruiken. Wereldwijd neemt koeling tijdens het warme seizoen, dat steeds langer wordt, soms wel de helft van de piekvraag naar elektriciteit voor haar rekening.

Uit een nieuw rapport van het Internationale Energieagentschap (IEA) en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), gebaseerd op gegevens die zijn vergaard door een team waarvan wij mede-voorzitters waren, blijkt dat de transitie naar energie-efficiënte, klimaatvriendelijke koeling – waarbij gebruikt wordt gemaakt van koelstoffen die een minder groot gevaar vormen voor de opwarming van de aarde – technisch en economisch haalbaar is. Het adopteren van de beste momenteel beschikbare technologieën voor zowel koelstoffen als energie-efficiëntie kan tegen 2060 het equivalent van misschien wel 460 miljard ton koolstofdioxide elimineren, een hoeveelheid die gelijkstaat aan acht jaar mondiale broeikasgasemissies. Tegen 2030 zou al een hoeveelheid emissies die overeenkomt met die van bijna 1600 middelgrote piek-energiecentrales kunnen worden vermeden.

Het elimineren van de ʻsupervervuilendeʼ koelstoffen die bekendstaan als fluorkoolwaterstoffen (HFKʼs) is cruciaal, evenals het verhogen van de energie-efficiëntie van koelapparatuur. Anders zouden alleen al de emissies van deze sector het resterende ʻkoolstofbudgetʼ opsouperen, dat ons nog rest voordat de drempel van 1,5°C opwarming ten opzichte van de pre-industriële tijd wordt bereikt.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/JGK2W07nl