people reading the newspaper on the subway Darrin Klimek/Getty Images

De comeback van de journalistiek

OXFORD – Na jaren van falende gezondheid toont de nieuwsindustrie eindelijk tekenen van gematigd herstel. Volgens het Digital News Report 2018 – het meest uitgebreide onderzoek naar de digitale mediaconsumptie – gaat het aantal abonnementen omhoog terwijl het vertrouwen van de consument is gestabiliseerd. Voor een veel verketterde sector wiens handel uit vertrouwen bestaat zijn deze fragiele winsten een vooruitgang van betekenis.

Zeker, media over de hele wereld blijven in de gevarenzone; het rapport, dat is geproduceerd door het Reuters Institute for the Study of Journalism, laat zien dat slechts 44% van de nieuwsconsumenten gelooft wat gevestigde mediamerken publiceren. Maar dit representeert wel een stijging van 1 procentpunt in vergelijking tot afgelopen jaar, wat suggereert dat het gebrek aan vertrouwen in de industrie ofwel gestopt is te groeien ofwel daadwerkelijk krimpt.

Andere enquêtes zijn zelfs nog optimistischer; zo vond de jaarlijkse Edelman Trust Barometer bijvoorbeeld dat journalisten hun geloofwaardigheid aan het terugwinnen zijn, terwijl het algehele vertrouwen in de traditionele en online only journalistiek het hoogste niveau in zeven jaar heeft bereikt. Deze bevindingen gaven de firma aanleiding om te verklaren dat ‘de terugkeer van de experts’ onder ons is.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/8s7Qwu9nl