Een nieuw continuüm voor de gezondheidszorg

DAVOS – De gezondheidszorg is drastisch veranderd de afgelopen decennia. Onderzoek en ontwikkeling hebben ons verbazingwekkende nieuwe behandelingen, krachtige diagnostiek en een snel groeiende rijkdom aan kennis verschaft. Het aantal medische specialisaties en aanbieders heeft zich vermenigvuldigd. Regeringen en verzekeraars zijn machtige spelers geworden. En de patiënt is een mondige en proactieve consument geworden, die bereid is betere opties te verkennen, zelfs als hij daarvoor naar het buitenland moet.

Maar ondanks dat de gezondheidszorg effectiever is geworden, is deze ook complexer en kostbaarder geworden. Groeiende en vergrijzende bevolkingen oefenen een steeds grotere druk uit op zorgsystemen die al bijna bezwijken onder het gewicht van chronische ziektes als kanker en diabetes. Het Institute of Medicine schat dat alleen al in de Verenigde Staten ongeveer 750 miljard dollar per jaar (ongeveer 30% van de totale zorguitgaven) wordt ‘verspild aan onnodige services, buitensporige administratiekosten, fraude en andere problemen.’ Als we willen verzekeren dat de gezondheidszorg betaalbaar blijft en breed beschikbaar voor toekomstige generaties moeten we radicaal heroverwegen hoe we deze aanbieden en beheren.

Cruciaal is dat de gezondheidszorg onderling verbonden moet worden. Medische professionals zouden moeiteloos relevante data moeten kunnen delen met collega’s over de hele wereld. Medische apparaten en systemen in ziekenhuizen zouden meerdere informatiebronnen moeten kunnen combineren. Een nieuwe generatie consumententechnologie, zoals draagbare gezondheidssensors, zouden automatisch dokters voor medische problemen kunnen waarschuwen voordat ze acuut worden. Alhoewel dit type innovaties uitdagingen met zich meebrengt zoals de non-compatibiliteit van systemen en de noodzaak om de privacy van de patiënt te beschermen, laat de integratie van het internet in het reis- en bankensysteem zien wat er allemaal mogelijk is.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/pujaGd3/nl;