3

De langzame mars naar seksegelijkheid

BERKELEY – Algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde waarschuwde onlangs dat de wereld het risico loopt van een nieuwe ‘middelmatige standaard’ van langzamere groei. Ze staat in deze zorg niet alleen.

Economische beleidsmakers over de hele wereld zoeken naar nieuwe manieren om de groei aan te jagen, waarbij investeringen in infrastructuur op de meeste lijstjes bovenaan staan. Maar er is, zoals Lagarde haar publiek regelmatig helpt herinneren, een andere oplossing die vaak over het hoofd gezien wordt, namelijk om de economische participatie en vooruitgang van vrouwen te vergroten.

Vrouwen zijn verantwoordelijk voor de helft van de mondiale arbeid en voor ongeveer 70% van ’s werelds consumptievraag. Toch is er nog een lange weg te gaan in het realiseren van hun economische potentieel, zoals het net verschenen Global Gender Gap Report 2014 van het Wereld Economisch Forum (WEM) bevestigt.

In veel landen, zowel ontwikkeld als in ontwikkeling, zijn vrouw en man volgens het rapport, dat 142 landen en 94% van de wereldbevolking beslaat, wat betreft onderwijs en gezondheid gelijkwaardig of bijna gelijkwaardig. Maar zoals de aanval op het heldhaftige Pakistaanse schoolmeisje en Nobelprijswinnaar Malala Yousafzai heeft laten zien wordt meisjes en vrouwen op veel plaatsen nog steeds de toegang tot onderwijs ontzegd, soms met geweld.