kalibata3_GUILLEM SARTORIOAFP via Getty Images_africafarmerwoman Guillem Sartorio/AFP via Getty Images

We moeten de voedsel- en energiecrisis tegelijkertijd aanpakken

NAIROBI – De zeventien leden van het Major Economies Forum on Energy and Climate (Forum van Grote Economieën inzake Energie en Klimaat) zijn verantwoordelijk voor ongeveer 80 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dit betekent dat zij de macht hebben om de noodsituatie op klimaatgebied af te remmen. Nu de politieke leiders van de rijkste landen in de wereld op de Dag van de Aarde (22 april) samenkomen voor een door de VS georganiseerde klimaattop, moeten zij de gelegenheid aangrijpen om hun gedeelde verantwoordelijkheid voor de planeet en iedereen die daarop leeft, te erkennen.

De landen die het meest door de klimaatverandering worden getroffen, dragen de minste verantwoordelijkheid voor het probleem. Van de zestien meest klimaatgevoelige landen liggen er tien in Azië en vijf in Afrika, waar miljoenen mensen afhankelijk zijn van de landbouw, maar geen toegang hebben tot de schone energie die zij nodig hebben om een veerkrachtiger en winstgevender toekomst op te kunnen bouwen. Voor deze landen zal ʻbeter terugbouwenʼ een hele opgave zijn. Zij worden al tegengewerkt door de energie- en landbouwsectoren van de ontwikkelde landen zelf, die de belangrijkste bronnen van broeikasgasemissies zijn.

De periode tussen nu en de klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP26) in Glasgow in november is voor de wereldleiders een unieke kans om een ʻklimaatslimʼ raamwerk uit te werken voor de aanpak van de dubbele uitdaging van de voedsel- en energieonzekerheid. Dit is nodig om ontwikkelingslanden te helpen de sprong te maken naar een duurzaam groei- en ontwikkelingsmodel.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/SEk25R6nl