boccaletti9_BERND LAUTERAFP via Getty Images_german floods BERND LAUTER/AFP via Getty Images

Als de politieke dijken bezwijken

LONDEN – Hele delen van Europa zijn overstroomd en het Amerikaanse westen wordt geteisterd door hitte, vuur en droogte. Rijke landen ervaren nu wat veel ontwikkelingslanden altijd al hebben geweten: een veranderend klimaat kan snel onbeheersbaar worden wanneer onze controle over het water faalt.

Na de rampen van deze zomer hebben politieke leiders, van de Duitse bondskanselier Angela Merkel tot gouverneur Kate Brown van Oregon, opgeroepen om de wereldwijde strijd tegen de klimaatverandering op te voeren. Maar hoewel het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen dringend nodig is, volstaat het niet. Het verlies van waterzekerheid in rijke gemeenschappen duist niet alleen op een veranderend klimaat, maar ook op een breder politiek falen.

Aan het begin van de twintigste eeuw werd iedereen geregeld blootgesteld aan moeilijke klimaatomstandigheden. Het westen van de Verenigde Staten was bijvoorbeeld grotendeels onbewoonbaar voor mensen die gewend waren aan een mild klimaat. De boomgaarden van de Imperial Valley in Californië moesten nog komen, de rijke grond was drooggebakken tot een onploegbare korst. De steden die nu in de woestijnen van de regio liggen – zoals San Diego, Los Angeles, Las Vegas en Phoenix – waren buitenposten die niet in staat waren om hun bevolking adequaat van water te voorzien.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/0kvCaoQnl