sherif1_ HOSHANG HASHIMIAFP via Getty Images_girls school afghanistan HOSHANG HASHIMI/AFP via Getty Images

Onderwijs kan helpen de klimaatcrisis aan te pakken

NEW YORK – De klimaatverandering bedreigt de toekomst van de mensheid. Hele dorpen spoelen nu al weg in zee, en conflicten over schaarse hulpbronnen nemen overal ter wereld toe. Elk jaar worden meer en meer gezinnen gedwongen te verhuizen als gevolg van extreme weersomstandigheden, waardoor een vicieuze cirkel van extreme armoede, acute honger en onzekerheid ontstaat.

Ter gelegenheid van de Dag van de Aarde 2021 moeten we onze aandacht verruimen en ons rekenschap geven van de steeds nauwere verbanden tussen de klimaatcrisis en onderwijs – een gebied waar we dringend goede bedoelingen en financiële toezeggingen moeten omzetten in zinvolle actie. Onderwijs voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen ter wereld – vooral meisjes en jongens die ontheemd zijn geraakt door klimaatgerelateerde rampen, gewapende conflicten en langdurige politieke crises – moet een topprioriteit worden in onze race om de mensheid te beschermen en een leefbaarder toekomst te creëren voor de komende generaties.

De uitdaging waarvoor we staan is ongekend. De komende dertig jaar zullen naar verwachting  ruim 140 miljoen mensen in Zuid-Azië, Afrika bezuiden de Sahara en Latijns-Amerika ontheemd raken als gevolg van de klimaatverandering, tegen een kostenpost van zoʼn 7,9 biljoen dollar. Deze golf van massamigratie en ontheemding zal de wereldwijde inspanningen om democratisch en verantwoordelijk bestuur uit te breiden en om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen uit het klimaatverdrag van Parijs te verwezenlijken, verstoren.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/5MWarggnl