stiglitz265_Kanok Sulaiman Getty Images_stockmarketdatagraph Kanok Sulaiman/Getty Images

Is economische groei passé?

NEW YORK – Het is duidelijk: we leven boven de grenzen van onze planeet. Tenzij we iets veranderen, zullen de gevolgen zwaar zijn. Zou dat iets onze gerichtheid op economische groei moeten zijn?

De klimaatverandering vertegenwoordigt het meest in het oog lopende risico waar we voor staan, en we krijgen al een glimp van de kosten. En bij die “wij” reken ik ook de Amerikanen. De Verenigde Staten, waar een belangrijke politieke partij wordt gedomineerd door ontkenners van de klimaatverandering, zijn de grootste uitstoter van broeikasgassen  per hoofd van de bevolking ter wereld en het enige land dat weigert zich te houden aan de klimaatovereenkomst van Parijs uit 2015. Er schuilt dus een zekere ironie in het feit dat de VS een van de landen is geworden met het hoogste niveau van schade aan eigendommen, geassocieerd met extreme weersgebeurtenissen als overstromingen, branden, orkanen, droogtes en bittere kou.

Op een gegeven moment hoopten sommige Amerikanen zelfs dat de klimaatverandering hen ten goede zou komen. De kustwateren van Maine zouden bijvoorbeeld zwembaar kunnen worden. Zelfs vandaag de dag nog zijn er een paar economen die nog steeds geloven dat er niet veel is om ons zorgen over te maken, zolang we de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde maar beperken tot 3 à 4º Celsius, in vergelijking met de limiet van 2ºC uit het akkoord van Parijs. Dit is een dwaze gok. De concentraties broeikasgassen zullen naar verwachting het hoogste niveau in miljoenen jaren bereiken, en we kunnen nergens anders heen als we die gok verliezen.

https://prosyn.org/Q7rI3C7nl