jma5_LAKRUWAN WANNIARACHCHIAFPGetty Images_sri lanka Lakruwan Wanniarachchi/AFP/Getty Images

De investeringen in China's Belt and Road Initiative moeten klimaatvriendelijk zijn

BEIJING – De gesprekken over klimaatactie vandaag de dag gaan vaak over de grootste vervuilers, gisteren en vandaag. Maar als je naar de toekomst kijkt, liggen de grootste risico's en kansen op het gebied van het klimaat in de ruim zestig landen die hebben ingetekend op China’s Belt and Road Initiative (BRI).

Het BRI, dat China in 203 heeft gelanceerd, richt zich primair op het mobiliseren van kapitaal voor infrastructuurinvesteringen en het verbeteren van de connectiviteit tussen de deelnemende economieën, waarvan de meeste nog steeds ontwikkelingslanden zijn, met relatief lage inkomens. Maar hoewel wordt gehoopt dat het BRI zal leiden tot een scherpe versnelling van de bbp-groei en de ontwikkeling in deze economieën, kunnen de infrastructurele en andere investeringen die met het initiatief worden geassocieerd ook diepgaande gevolgen hebben voor het milieu en het klimaat.

Zoals het er nu voor staat, nemen de BRI-landen (exclusief China) ongeveer 18% van het mondiale bbp en 26% van de mondiale koolstofdioxide-emissies voor hun rekening. Maar de komende twintig jaar zal de gemiddelde groei van de BRI-landen naar verwachting tweemaal zo hoog zijn als die van de OESO-landen, en zullen de investeringen in de BRI-landen ruim de helft van alle investeringen in de hele wereld vertegenwoordigen. In het allerergste geval zouden de BRI-landen in 2050 ruim de helft van de mondiale CO2 emissies voor hun rekening kunnen nemen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/CWuG91Rnl