bernstein2_PRAKASH SINGHAFP via Getty Images_pollutionfacemask Prakash Singh/AFP via Getty Images

Klimaatactie kan helpen pandemieën te bevechten

BOSTON – De COVID-19 crisis heeft economieën over de hele wereld tot stilstand gebracht. Grote delen van de productie liggen stil en sectoren als de luchtvaart en toerisme zijn grotendeels gesloten. Te midden van al deze economische rampspoed wijzen sommigen op vermeende zonneschijn na regen: schonere lucht. Maar alhoewel het waar is dat de huidige verminderde luchtvervuiling tijdelijk de gezondheid van sommige mensen zal sparen, is het ook zo dat er veel minder wind is in het oog van de storm.

Afgelopen jaar stierven er wereldwijd ongeveer zes miljoen mensen als gevolg van luchtvervuiling uit fossiele brandstoffen. Dit soort vervuiling zal in 2020 waarschijnlijk tot bijna net zoveel doden leiden, ondanks de schonere lucht die voortkomt uit de COVID-19 lockdowns. Luchtvervuiling uit het verbranden van fossiele brandstoffen veroorzaakt hartaanvallen, beroerten, longkanker, en diabetes. Kinderen die vervuilde lucht inademen zullen eerder astma krijgen, en vervuilde lucht kan ook zwangere vrouwen schaden, wat resulteert in vroeggeboren of te lichte baby's.

Maar we kunnen de stijgende druk op onze gezondheid verlichten. Als onze economieën weer op gang komen nadat de dreiging van COVID-19 overgaat moeten we klimaatoplossingen implementeren die niet alleen de schade veroorzaakt door luchtvervuiling voorkomen maar ook zomaar de volgende pandemie zouden kunnen verhinderen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/MBEUYVanl